Ashwagandha

Ashwagandha

- Categorii: Articole

Ashwagandha (latină Withania somnifera) cunoscută și sub denumirea de cireș de iarnă este o plantă cunoscută pentru proprietățile sale calmante și influența asupra sistemului nervos central. Planta aparține grupului adaptogenilor, adică substanțe de origine naturală care ajută la adaptarea organismului la menținerea homeostaziei fără a prezenta efecte secundare majore. Datorită acelor proprietăți, Buhner a inclus această plantă în protocolul său pentru tratamentul bolii Lyme și al co-infectiilor.

Ashwagandha aparține familiei Solanaceae. Crește în India, Bangladesh, Nepal, Pakistan și Sri Lanka. Arbustul atinge o înălțime de aproximativ 150 cm, are flori galbene și fructe de pădure roșii. Rădăcina și fructele acestei plante au proprietăți vindecătoare.


Proprietăți:

Ashwagandha este folosit în tulburări de somn, nevroză, constipație, reumatism sau infecții ale pielii. Următoarele proprietăți sunt în special în timpul tratamentului bolii Lyme și al co-infecțiilor sale:

- imbunatateste functionarea sistemului nervos central
- detoxifiant, curatind organismul de toxine
- remodulează și reduce nivelul de citokine IL-10 și răspunsul Th2, ceea ce permite reducerea multor simptome ale bolii Lyme și eliminarea infecției din organism
- antidepresiv, neutralizează stresul și este considerat un excelent stabilizator al dispoziției
- intareste sistemul imunitar
- imbunatateste memoria, planta excelenta pentru concentrare si somn
- incetineste procesul de imbatranire
- neutralizeaza radicalii liberi care circula in organism, si in plus
- intareste functionarea ficatului si rinichilor.

Forma plantei:

Planta este vândută în mai multe forme:

1. Tinctura de alcool
Tinctura de plante pe bază de alcool se face prin macerarea unei plante proaspete în alcool complet sau a unei plante uscate într-un amestec de alcool și apă. Alcoolul este un mediu excelent pentru extragerea ierburilor și din acest motiv tincturile pe bază de alcool sunt cea mai populară formă de utilizare pe bază de plante de către medicii profesioniști din plante. Macerarea ierburilor cu alcool asigură că ingredientele active ale plantei sunt livrate în fluxul sanguin mai rapid, făcând tinctura o formă de luare cu acțiune rapidă a plantei.

2. Extract fara alcool
Tinctura fără alcool se prepară în primul rând pe bază de glicerină. Glicerina a devenit o alternativă populară la tincturile de alcool și este perfectă pentru copiii și persoanele cărora nu le place sau nu pot bea alcool. Cu toate acestea, glicerina nu este la fel de eficientă în extracție precum apa sau alcoolul. Glicerina are doar aproximativ 60% din valoarea de extracție a alcoolului. Prin urmare, gliceratul cu gheare de pisică va fi cu 40% mai slab decât tinctura de alcool, dar dacă luați o doză mai mare, ar trebui să aibă același efect ca tinctura pe bază de alcool.

3. Planta încapsulată
Capsulele au devenit o modalitate foarte populară de a lua ierburi, deoarece sunt o formă de dozare ușoară și convenabilă. Unul dintre principalele avantaje ale capsulelor este că nu simțim gustul ierburilor. În plus, atunci când luați planta sub formă de plantă măcinată, închisă într-o capsulă, consumați tot materialul vegetal împreună cu fibrele vegetale. Cu toate acestea, amintiți-vă că, împreună cu ashwagandha pământului încapsulată în capsulă, înghiți și învelișul capsulei. Învelișul capsulei nu contribuie cu nimic la terapie și trebuie digerat de organism. Dacă urmați Protocolul Buhner, ar trebui să consumați o cantitate mare de capsule. La persoanele cu un sistem digestiv slăbit, acest lucru poate fi problematic cu utilizarea prelungită a ierburilor.

4. Pudră de plantă
Pudra Ashwagadha poate fi luată direct, încapsulată sau făcută în tincturi.

Utilizare directă: adăugați 1,5 - 3 g de plantă într-un pahar și turnați apă călduță sau altă băutură, amestecați și beți lichidul cu sedimentul.

Prepararea tincturii acasă: acasă, cel mai ușor va fi să pregătiți o tinctură într-o concentrație de 1:5, adică 1 parte ashwagandha uscată la 5 părți alcool. Alcoolul trebuie diluat cu apă din cauza faptului că plantele își pierd umiditatea naturală în timpul uscării. Când faceți tincturi dintr-o plantă uscată, adăugați câtă apă ar conține planta dacă ar fi proaspătă. Apoi se toarnă planta cu alcool (50-60%) și apoi se lasă la macerat 2 săptămâni într-un borcan întunecat fără acces la lumină. Agitați borcanul zilnic. După 2 săptămâni, maceratul trebuie filtrat. Depozitați maceratul finit într-o sticlă închisă la culoare sau într-o sticlă obișnuită învelită în folie de aluminiu într-un loc fără acces la lumină.

5. Tăiați planta
Planta tăiată este o formă uscată de ashwagandha tăiată în bucăți mai mici. Puteți prepara decocturi sau tincturi din planta tăiată.

Decoctul: adăugați 1-2 grame de plantă într-un pahar și turnați 1 cană de apă clocotită și lăsați acoperit timp de 30 de minute. Se bea de 3 ori pe zi, preparând de fiecare dată stoc proaspăt.

Efecte secundare:

Dozele mari din această plantă pot provoca uneori tulburări intestinale, cum ar fi scaune moale, greață, diaree și/sau dureri abdominale.

Contraindicatii:

Ashwagandha poate fi un ajutor slab pentru fertilitate. Nu este recomandat femeilor însărcinate. În plus, poate potența efectul barbituricelor. Această plantă nu trebuie utilizată cu sedative și anxiolitice.

Product added to wishlist
Product added to compare.