Intestin sănătos - imunitate puternică

Intestin sănătos - imunitate puternică

- Categorii: Articole

Nu numai că intestinul joacă un rol cheie în furnizarea organismului de nutrienți din alimente, ci este și cheia unui sistem imunitar sănătos. Intestinele sunt locuite de microbiotă, adică de microorganisme benefice (în principal bacterii). Microbiota intestinală activează sistemul imunitar și își coordonează activitatea de-a lungul vieții, iar rețeaua densă de celule nervoase transmite semnale despre orice amenințare la adresa sediului, adică a creierului. Aproape 80% din corpurile imunitare se formează în intestine.

Intestinele conțin atât bacterii benefice, cât și patogene. Bacteriile noastre prietenoase ajută la reglarea sistemului imunitar. Atunci când echilibrul dintre bacteriile bune și rele este perturbat, sistemul imunitar slăbește și devine nereglat. De asemenea, poate deveni mai predispus la autoimunitate. Acest lucru se datorează faptului că bacteriile intestinale influențează dezvoltarea și maturizarea sistemului imunitar asociat cu membranele mucoase. Membranele mucoase ale organismului sunt prima linie prin care trec factorii din mediul extern precum bacteriile, virusurile, ciupercile și antigenele. Mucoasa căptușește interiorul nasului și gâtului, dar și interiorul tubului digestiv. Țesutul limfatic al membranelor mucoase cuprinde mucoasa individuală a organismului. Sunt un sistem de „vase comunicante”. Prin urmare, starea proastă a mucoasei intestinale poate fi strâns legată de sistemele recurente, de ex. respiratorii sau genito-urinar. Mecanismele de apărare ale mucoasei gastrointestinale sunt de a preveni colonizarea mucoaselor de către microorganisme patogene. Mucoasa este echipată cu celule senzoriale care pot identifica rapid o amenințare și pot trimite un semnal care declanșează pașii următori în răspunsul imun. Mucoasa este, de asemenea, o sursă a clasei de anticorpi sIgA, care sunt principalul anticorp al mucoasei sistemului imunitar. Apropo de intestine, trebuie menționată și esența barierei intestinale. Bariera intestinală este formată din epiteliul intestinal, mucoasa și bacteriile intestinale. Fiecare dintre aceste elemente asigură etanșeitatea corespunzătoare și joacă un rol important. Slăbirea conexiunilor dintre celulele epiteliale poate duce la așa-numitul intestin permeabil. Consecința acestui lucru este pătrunderea în organism a ceea ce ar trebui reținut în lumenul intestinal. Acest lucru stimulează activitatea sistemului imunitar, motiv pentru care este stimulat în mod constant. Se produce o cantitate excesivă de citokine proinflamatorii și inflamație cronică, așa-numita inflamație tăcută.

Multe persoane care suferă de boala Lyme se plâng de diverse afecțiuni intestinale, de ex. diaree, constipație cronică, modificarea consistenței scaunului (scaun moale, apos sau cu mucus, sânge), arsuri la stomac, greață. dureri abdominale, gaze, gaze, o senzație de preaplin în abdomen. Unii oameni se luptă cu acest tip de afecțiuni cu mult înainte de apariția infecției, adică disfuncția sistemului digestiv a început cu mult înainte de a contracta boala Lyme. Alții se bucură de buna funcționare a sistemului digestiv toată viața până când dezvoltă boala Lyme. Așadar, rețineți că boala Lyme este atât rezultatul unui sistem imunitar slăbit, cât și cauza acestuia.

Pentru a îmbunătăți funcționarea intestinelor, vă recomandăm să includeți în terapie:

- Probiotice

- L-glutamină

- butirat de sodiu

- acizi Omega (DHA si EPA)

- Enzima digestiva

- Ulei de borage ca sursă de acid gama-linolenic

Aceste produse pot fi folosite în paralel cu ierburile folosite în boala Lyme.

PROBIOTICE

Probioticele sunt microorganisme vii care, atunci când sunt luate în doze potrivite, sunt benefice pentru sănătate. Bacteriile probiotice concurează cu agenții patogeni pentru un loc în intestine, datorită căruia mențin compoziția corectă a întregii microbiote. Acest lucru ajută la menținerea nivelului adecvat de imunitate al membranelor mucoase și, în consecință, susține imunitatea generală a organismului, care este extrem de importantă pentru persoanele care suferă de boala Lyme.

Bacteriile probiotice au un efect pozitiv asupra funcționării întregului organism deoarece:

- faciliteaza procesul digestiv,

- Ajută la descompunerea reziduurilor alimentare neabsorbite,

- Creste absorbtia de vitamine si minerale,

- Poate sintetiza unele vitamine B, vitamina K, acid folic,

- inhibă creșterea bacteriilor dăunătoare,

- Afectează activitatea sistemului imunitar, crescând astfel rezistența la infecții,

- Stimulează sinteza mediatorilor inflamatori, așa-numitele interleukine și interferon din serul sanguin, ceea ce este benefic în unele boli ale sistemului imunitar,

- Protejează microbiota intestinală în timpul tratamentului cu antibiotice,

- Îmbunătățește alimentarea cu sânge a mucoasei intestinale,

- Unele tulpini au proprietăți antialergice și anticancerigene,

- Reduce simptomele intoleranței la lactoză,

- Scade colesterolul.

Probioticele inhibă creșterea și chiar distrug microorganismele dăunătoare din intestin prin:

- Produce substante bacteriostatice si bactericide,

- Combate microflora patogenă pentru nutrienți, vitamine, factori de creștere,

- Prin producerea de acid lactic scad pH-ul intestinal, ceea ce contribuie la lupta directa cu microorganismele patogene si potential patogene.

Cum aleg un probiotic bun?

Pentru a avea un efect benefic asupra organismului nostru, un probiotic trebuie să prezinte următoarele caracteristici:

Efectul unui probiotic depinde de tipul acestuia (tulpina) și de cantitatea sa într-o doză (1-40 miliarde).

Pentru a avea un efect benefic asupra primitorului, probioticele trebuie să fie capabile să reziste la condițiile întâlnite în timpul tranzitului gastrointestinal (aciditatea stomacului, enzimele pancreatice, bilă) și să ajungă în intestinul subțire și colon în formă viabilă și în cât mai multe numere.

Pentru a se reproduce în organism, probioticul trebuie să fie capabil să adere la celulele epiteliului intestinal. Această aderență este trecătoare, probioticele vor fi eliminate în câteva zile. Trebuie luat în mod regulat pentru ca efectele sale benefice să dureze.

Trebuie să producă substanțe care inhibă creșterea microbilor patogeni.

Multe preparate sunt promovate cu o multitudine de tulpini diferite într-o singură capsulă. Între timp, contrar credinței populare, numărul de tulpini nu se traduce prin calitatea întregului preparat. Este important ce tulpină specifică de bacterii este într-un anumit preparat și în ce cantitate.

Pentru a fi sigur de calitatea preparatului probiotic, acordați atenție nomenclaturii adecvate a tulpinilor de probiotice. Tulpina probiotică trebuie descrisă în conformitate cu următorul model: gen (de exemplu, Lactobacillus) specie (de exemplu, rhamnosus) și denumire literă-numerală (de exemplu, LA 801).

Prin urmare, trebuie acordată atenție nu numai numelui speciei, adică Lactobacillus rhamnosus, ci și numelui tulpinii - LA 801, deoarece numai o anumită tulpină a unei anumite specii prezintă proprietăți probiotice dovedite clinic.

Unul dintre cele mai bune probiotice de pe piață care ne-a atras atenția sunt probioticele Lactiniane de la PiLeJe. PiLeJe este o companie franceza care ofera numai produse de origine naturala in doze compatibile cu nevoile zilnice ale organismului uman, caracterizate prin absorbtie optima din tractul gastrointestinal. Laboratorul PiLeJe a efectuat numeroase teste pe parcursul a 20 de ani, pe baza cărora au fost selectate tulpinile (aceste tulpini sunt depuse în Colecția Națională de Cultivare a Microorganismelor de la Institutul Pasteur din Lille, Franța) în funcție de caracteristicile și nevoile specifice. .

Pentru reconstrucția generală a microbiotei intestinale, este important ca probioticul să conțină bacterii din grupele Bifidobacterium și Lactibacillus. Probioticul Lactibiane Standard conține tulpinile menționate mai sus și ajută la reglarea tulburărilor intestinale și la întărirea florei intestinale a tractului digestiv.

În cazul unei inflamații intestinale, merită să introduceți probioticul mai puternic Lactibiane IKI timp de 3 luni.

Asigurați-vă că adăugați tulpini de Lactobacillus helveticus dacă ați fost diagnosticat cu candidoză indusă de Candida. S-a dovedit că tulpinile de Lactobacillus helveticus inhibă înmulțirea drojdiilor Candida și aderența acestora la epiteliul intestinal, reduc și secreția de mucus de către celulele Candida, ceea ce le face mai puțin rezistente. În plus, bacteriile probiotice au un efect benefic asupra sistemului imunitar, susținând mecanismele de apărare. Probioticul care conține tulpina Lactobacillus helveticus este Lactibiane CND10.

Când problema dvs. este diareea sau scaunele moale, amintiți-vă despre probioticul care conține tulpina Saccharomyces boulardii. Saccharomyces boulardii este o drojdie benefică, nu bacterii, așa cum este cazul altor probiotice.

L-GLUTAMNA

L-Glutamina este un aminoacid care este o sursă de energie furnizată mucoasei intestinului subțire. Dacă celulele mucoasei sunt deteriorate, glutamina poate ajuta la reconstruirea acesteia cu noi celule sănătoase. De asemenea, are proprietăți de stimulare a sistemului imunitar.

NOTĂ: L-glutamina nu trebuie utilizată de persoanele cu boli inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasă sau boala Crohn, precum și de persoanele cu eficiență hepatică redusă.

Aliness L-glutamină

Formați L-glutamina

UNT DE SODIU

Butiratul de sodiu este un acid gras cu catenă scurtă. Acizii grași cu lanț scurt sunt principalele substanțe care hrănesc mucoasa intestinală. Acestea ajută la menținerea barierei intestinale și la reducerea proceselor inflamatorii din intestine și din întregul corp. Butiratul de sodiu stabilizează direct structura și asigură integritatea și funcționalitatea peretelui intestinal, stimulează creșterea florei bacteriene saprofite, inhibând astfel dezvoltarea agenților patogeni intestinali. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii. Acidul butiric inhibă puternic secreția de interleukine proinflamatorii și este implicat în imunoreglarea.

ACIZI OMEGA

Acizii OMEGA 3, care includ DHA și EPA, sunt cruciali pentru menținerea sănătății. EPA este un agent antiinflamator natural și, de asemenea, ajută la calmarea durerilor de articulații și mușchi. Cercetările arată că administrarea de acizi grași omega-3 împreună cu probiotice întărește mucoasa intestinală.

Medicaline- omega cu vitamina E.

ENZIME DIGESTIVE

Enzimele digestive descompun componentele alimentare în cele mai mici molecule care le compun: proteinele în aminoacizi, carbohidrații complecși în zaharuri simple și grăsimile în acizi grași liberi. Bacteria Borrelia reduce secretia de enzime digestive. Dacă problema ta sunt gazele, balonarea, eructațiile, arsurile la stomac sau diareea, merită să folosești preparate care conțin enzime digestive.

FIBRĂ

Microbiota intestinală, prin procesarea fibrelor alimentare, capătă energie, stimulează sistemul imunitar și susține producția de vitamine B și K. Acizii grași cu lanț scurt sunt produsul secundar al metabolismului fibrelor. O dietă bogată în fibre crește diversitatea microbiotei intestinale. Fibrele acționează ca prebiotice, adică substanțe care sunt esențiale pentru stimularea creșterii bacteriilor probiotice în intestin. Prebioticele includ amidon rezistent, inulină și fructo-oligozaharide.

Sursele de amidon rezistent sunt, printre altele: lintea, orezul, crupele, fasolea, fulgii cruzi de ovaz. paste răcite, cartofi, cartofi dulci și banane necoapte.

Sursa de inulină sunt, printre altele, cicoarea, topinamburul, sparanghelul, anghinarea, prazul, ceapa, usturoiul. Inulina, pe lângă proprietățile sale prebiotice, îmbunătățește absorbția calciului și a magneziului.

Sursele de fructooligozaharide sunt, printre altele, ceapa, usturoiul, anghinarea.

Cantitatea recomandată de fibre alimentare la persoanele sănătoase este de 20-40 g.

Dacă nu puteți furniza dietei cu o cantitate suficientă de fibre, puteți utiliza suplimente cu inulină sau fructo-oligozaharide.

Fibră vitală

ULEI BICULTURAL

Uleiul de borage este o sursă bogată de acid gama-linolenic. Protejează și regenerează intestinele și întregul sistem digestiv. Are proprietăți antiinflamatorii.

CÂND SĂ ÎNCEPEȚI ÎNtăRIREA INTESTINULUI?

Schema de mai sus de reconstrucție intestinală trebuie începută la începutul tratamentului bolii Lyme și utilizată pe tot parcursul terapiei.

Product added to wishlist
Product added to compare.