Propolis

Propolis

- Categorii: Articole

Propolisul, cunoscut și sub numele de lipici de albine, este adesea numit antibiotic natural. Propolisul este bogat în substanțe active șiare multe proprietăți de vindecare. Este utilizat pentru tratamentul multor boli, inclusiv hemoroizi, hipertensiune arterială sau hiperhidroză.

Ce este propolisul?

Propolisul este o substanță densă cu o consistență lipicioasă, folosită de albine pentru căptușirea interiorului stupului, ceea ce permite sigilarea structurii sale și protejarea împotriva agenților patogeni. Este un amestec de rășină de arbori și arbuști și secreții ale glandelor de albine. Compoziția sa chimică depinde în principal de vegetația zonei geografice din care provine și de rasa albinelor, de anotimp sau de gradul de poluare a mediului. Principalele componente ale propolisului sunt:

- rășini vegetale (50-80%),
- ceară (8-30%),
- polifenoli (14-16%),
- polen de flori (5%).


Propolisul este, de asemenea, bogat în substanțe tanice, terpene, flavone, acizi organici, substanțe lipid-proteice, substanțe nutritive (calciu, mangan, magneziu, zinc, staniu, cupru, siliciu, fier, aluminiu, argint, sodiu, potasiu, crom, stronțiu, bariu, cadmiu, vanadiu, titan) și vitamine (A, vit. B1, spirit. B2, B5, B6, C, D, E).

Se estimează că până la 300 de substanțe conținute în propolis au activitate biologică activă. De aceea, propolsi este adesea folosit în produsele farmacologice și ca mijloc de susținere a funcționării organismului sau de susținere a imunității.

Proprietățile propolisului

1. Efect pozitiv asupra sistemului respirator.
2. Tratamentul infecțiilor vaginale.
3. Sprijină tratamentul bolilor reumatologice.
4. Sprijină procesele regenerative, de exemplu rănile postoperatorii.
5. Acțiune împotriva problemelor dentare (parodontită, aftoasă, hipersensibilitate a dinților).
6. Sprijin împotriva bolilor de piele.
7. Activitate antimicrobiană.
8. Susține rezistența la infecții.


Datorită proprietăților sale bactericide, antivirale, antiinflamatorii și regenerative, propolisul este utilizat și de persoanele care suferă de boala Lyme și de co-infecții. Buhner a adăugat propolis în protocolul său extins pentru susținerea colagenului.


Contraindicații:

Propolisul, în ciuda numeroaselor sale proprietăți benefice, este un alergen puternic. Principalele simptome ale alergiilor sunt roșeața, umflarea și mâncărimea deranjantă a pielii. Prin urmare, nu este recomandat persoanelor alergice la produsele apicole.

Propolisul poate fi utilizat sub mai multe forme: tablete, areosoli, pulbere, supozitoare, unguente sau extracte spirtoase. Tinctura de propolis 30% poate fi găsită și în magazinul nostru lymeherbs.

Product added to wishlist
Product added to compare.