Somn și imunitate

Somn și imunitate

- Categorii: Articole

Antibiotice, ierburi, dietă, bio rezonanță, oxigenoterapie ... există multe metode tradiționale și alternative de combatere a bolii Lyme. Cu toate acestea, stilul de viață și calitatea somnului sunt rareori discutate.

Somnul este o activitate fiziologică pe care o petrecem în medie aproximativ 30% din timpul nostru. Presupunând că persoana medie trăiește aproximativ 80 de ani, aceeași cantitate de somn este de aproximativ 25 de ani din viața noastră!

Funcții de somn

Funcția principală a somnului este în primul rând regenerarea corpului nostru. De aceea dimineața avem cea mai mare energie, corpul nostru este odihnit, iar creierul este oxigenat. Lipsa somnului afectează negativ memoria, învățarea eficientă sau concentrarea adecvată. Studiile arată, de asemenea, din ce în ce mai mult efectele somnului asupra dispoziției, inclusiv anxietatea și depresia. Fazele de somn prea scurte provoacă tulburări în secreția de cortizol, hormonul stresului, dar și mulți hormoni sexuali, ceea ce se traduce prin funcționarea întregului organism. Un bărbat care doarme în medie 4-5 ore pe zi a redus nivelul de testosteron egal cu un bărbat cu 10-15 ani mai în vârstă.

Somnul și sistemul imunitar

Poate somnul să aibă un impact real asupra bolii Lyme și a coinfecției sale? Absolut. somnul ne afectează sistemul imunitar, iar deficiența acestuia provoacă:

- Scăderea activității celulelor T.

- Niveluri crescute de citokine inflamatorii.

- Scăderea producției de leucocite.

- Slăbirea funcției celulelor NK, care sunt responsabile de combaterea agenților patogeni din organism (inclusiv Borrelia torticollis și celulele canceroase).

- Inhibarea secreției de melatonină de către glanda pineală.

Fazele somnului:

Somnul este o activitate fiziologică foarte complexă în care se pot distinge două faze principale: NREM (mișcarea non - rapidă a ochilor) și REM (mișcarea rapidă a ochilor).

Faza NREM este mai lungă și este responsabilă în principal de odihnă și regenerare. Faza REM, pe de altă parte, este mai activă, creierul este mai stimulat și apar vise de somn. Pentru o funcționare corectă și o forță deplină, este necesar ca ambele faze să "trăiască în simbioză". Fiecare ciclu trebuie să dureze în medie aprox. 100 de minute și alternativ (aprox. 4-6 cicluri de somn).

Cât timp ar trebui să dormim?

Durata medie, dorită a somnului depinde în principal de vârstă și este:

9-12h pentru școlari (7-12 ani)

8 - 10h pentru Adolescenți (13-17 ani)

7-9h pentru adulți (18-64 ani)

7-8h pentru vârstnici (65+)

Metode de îmbunătățire a calității somnului

1. Nu utilizați pe scară largă telefoane mobile sau computere după lăsarea întunericului.

Un apel telefonic în dormitor sau un episod al unei emisiuni TV în pat este o idee proastă. Glanda pineală primește apoi informația că nu este deloc noapte și inhibă secreția de melatonină, numită hormonul somnului. Limitați contactul cu lumina roșie (lumina produsă de dispozitivele electronice) timp de cel puțin o oră înainte de culcare.

2. Mențineți condiții adecvate pentru dormitor.

Temperatura potrivită, întunericul, tăcerea sau îmbrăcămintea de noapte naturală și confortabilă vor fi cheia aici.

3. Fii sistematic.

Ar trebui să te culci mereu și să te ridici în același timp. Astfel, obișnuiți corpul cu schemele stabilite. Cantitatea optimă de somn este ok. 21-23 și trezește-te. 6-8.

4. Nu mânca noaptea.

Mâncarea înainte de culcare poate interfera cu calitatea somnului. Cea mai bună opțiune va fi să mănânci ultima masă ușor de digerat cu cel puțin 2 ore înainte de culcare. Același lucru este valabil și pentru ceaiul negru puternic și cafeaua.

5. Evitați activitatea fizică seara.

Activitatea fizică poate ajuta la problemele de somn, dar nu trebuie făcută prea târziu. A face un antrenament înainte de a merge la culcare, pe lângă o sală de sport puternică, puternic luminată, poate provoca stimularea excesivă a corpului și eliberarea de cortizol - hormonul stresului, care poate provoca probleme cu somnul și mai târziu cu calitatea somnului. Aveți grijă de mers, oxigenare și contact cu natura.

6. Nu bea alcool.

"Alcoolul face mai ușor să adormi" - puteți întâlni adesea această opinie populară. Cu toate acestea, alcoolul, chiar și în cantități mici, poate provoca o reducere semnificativă a fazei somnului REM și chiar suprimarea completă a acestuia.

7. Ierburi, suplimente și medicamente

Numai atunci când vă schimbați obiceiurile și urmați toate punctele de mai sus și nu vedeți îmbunătățiri, ar trebui să luați în considerare suplimentarea. Adaptogenii sunt foarte utili în calmarea înainte de culcare, în special Ashwagandha. În plus, ingredientele vegetale precum melisa sau șofranul pot fi, de asemenea, eficiente. Melatonina ar trebui să vină ultima, dar nu o luați mult timp.

8.Meditație

Concentrarea pe respirație și conștientizarea momentului poate ajuta și la problemele de somn. Potrivit unui studiu recent, persoanele care meditează în mod regulat au mai puține probleme cu insomnia, oboseala și depresia.

Somnul adecvat și un stil de viață sănătos definit în linii mari sunt foarte importante în tratamentul bolii Lyme. Calitatea somnului și stilul de viață ne afectează imunitatea și, prin urmare, capacitatea organismului de a lupta împotriva bacteriilor Borrelia.

Product added to wishlist
Product added to compare.