Virusul Epstein-Barr

Virusul Epstein-Barr

- Categorii: Articole

Virusul Epstein-Barr, mai cunoscut sub numele său incomplet virusul EBV, este un agent patogen aparținând grupului herpesviridae. Este în același grup ca virusul herpes simplex (HSV) sau citomegalovirusul (CMV). Virusul Epstein-Barr este un virus care provoacă o mononucleoză infecțioasă numită "boala sărutului". O infecție cu virusul Epstein-Barr poate duce la o serie de complicații grave de sănătate, inclusiv cele autoimune. Diagnosticul virusului Epstein-Barr este, de asemenea, extrem de important la pacienții cu boala Lyme.

Cum obții virusul?

Simplul fapt că se numește boală sărutată indică faptul că este transmisă în principal prin salivă (de asemenea, mâncând din aceeași farfurie, consumând din aceeași sticlă sau folosind aceeași periuță de dinți). Cu toate acestea, infecția poate apărea și prin sânge și prin contact fizic (sexual). Se estimează că până la 90-95% din populația adultă a lumii sunt purtători ai EBV. La copii, acest procent este relativ mic și este de 40-50%. Un astfel de procent ridicat de persoane infectate se datorează faptului că evoluția bolii poate să apară complet asimptomatică, iar persoana bolnavă nu este conștientă de boală.

Simptome

Unii oameni nu prezintă simptome, dar majoritatea sunt simptome tipice ale infecției care pot fi cauzate de multe alte boli, deci este dificil să vă diagnosticați cu EBV. Cele mai frecvente simptome sunt febră, oboseală, dureri de cap, dureri ale întregului corp, dureri în gât, erupții cutanate, slăbiciune sau lipsa poftei de mâncare.

Cu toate acestea, dacă este lăsat netratat pentru o lungă perioadă de timp, EBV poate duce la mononucleoză infecțioasă și poate provoca o deteriorare semnificativă a sănătății. Simptomele caracteristice ale mononucleozei sunt:
- inflamația gâtului și a amigdalelor cu roșeață a membranei mucoase și prezența plăcii. Aceasta este însoțită de dureri severe, mari dificultăți la înghițire și febră mare de până la 40 de centi C
- extinderea ganglionilor limfatici-de obicei în jurul gâtului. Poate persista până la șase luni după infecția inițială.
- extinderea splinei-afectează doar jumătate dintre pacienți
- hepatită
- erupție cutanată

EBV și boala Lyme

Infecția cu virusul Epstein-Barr (EBV) este frecventă la persoanele cu boala Lyme. Foarte des, infecția cu acest virus poate fi, de asemenea, responsabilă pentru rezultate fals pozitive în testele serologice pentru prezența bobinelor de borrelioză. Dacă se suspectează că cele două infecții sunt coinfectate, trebuie pus un diagnostic suplimentar pentru boala Lyme.

Virusul Epstein-Barr (EBV) poate contribui la dezvoltarea sindromului de oboseală cronică, dar și a bolii tiroidiene, tinitus, amețeli, dureri articulare, dureri osoase, dureri musculare sau simptome neurologice. Este practic imposibil să distingem simptomele infecției cu EBV de boala Lyme. Dacă urmați un tratament pe termen lung pentru boala Lyme și nu observați niciun efect, trebuie să luați în considerare o infecție cu EBV. Ambele infecții pot coexista, ceea ce agravează și mai mult simptomele la pacient.

Diagnostic

Pentru detectarea EBV, se utilizează metode serologice pentru detectarea anticorpilor.

- IgM anti-VCA - care apar în faza acută și uneori când infecția este reactivată, dispar după câteva luni
- IgG anti-VCA-care sunt prezente în orice moment din momentul infecției, indică un istoric de infecție
- anti-EA-util în diagnosticul infecției acute cu EBV și a fazei acute a mononucleozei infecțioase.
- anti-Ebna-util în diagnosticul infecției EBV din trecut și al mononucleozei infecțioase din trecut.

Tratament

Nu există agenți farmaceutici specifici pentru tratamentul mononucleozei. Singurele medicamente utilizate pentru controlul virusului sunt analgezicele și antiinflamatoarele fără prescripție medicală. Cu toate acestea, există metode naturale de tratament. Aceasta este m.in.:

1. Amestec din plante de craniu Chinezesc, Isatis și lemn dulce
2. Ceai cu suc de ghimbir
3. Andrographis (notă, aproximativ 1% dintre persoanele care utilizează andrographis vor primi urticarie; dacă se întâmplă acest lucru-opriți utilizarea plantei, erupția cutanată va dispărea după aproximativ 1 săptămână)
4. Amestec din plante de cuvânt mamă și Floare de pasiune
5. Amestec din plante de Cordyceps și Rhodiola

Cu toate acestea, nu ar trebui să falsificator să se odihnească și să bea multă apă.

Product added to wishlist
Product added to compare.