Vitamina D

Vitamina D

- Categorii: Articole

Vitamina D este o substanță solubilă în grăsimi care este strâns legată de sistemul nostru imunitar. De aceea este atât de important nu numai pentru o persoană sănătoasă, ci mai ales pentru persoanele care suferă de boala Lyme sau de co-infectiile acesteia.

Putem împărți vitamina D în:

- Vitamina D2 (ergocalciferol), care se găsește în mod natural și în ciuperci și plante
- Vitamina D3 (colecalciferol), care se gaseste in mod natural in produsele de origine animala.


Efectul vitaminei D asupra sănătății

1. Impact asupra imunității

După cum am menționat anterior, funcția principală a vitaminei D este de a influența imunitatea. Este un regulator important al răspunsului imun, influențează limfocitele T și B, reglând astfel răspunsul imun și moderând echilibrul citochininei Th1 și Th2. Acest lucru influențează semnificativ evoluția bolilor autoimune.

Studiile arată că, cu o deficiență semnificativă, suplimentarea cu 1600 UI de vitamina D3 pe zi este suficientă pentru a reduce riscul de infecție cu până la 36%.

2. Un antioxidant puternic

Vitamina D poate fi eficientă în detoxifierea organismului. Ajută la producerea unui antioxidant puternic, care este glutationul, care reduce indirect stresul antioxidant și combate radicalii liberi.

3. Efecte asupra oaselor

Reglează echilibrul de calciu și fosfat. Transformată în organism în forma sa activă, 25-dihiroxivitamina-D crește absorbția calciului în intestine, datorită căruia îmbunătățește densitatea minerală osoasă. Cercetările arată că riscul de fractură crește cu până la 33% pentru fiecare scădere de 10ng/ml în 25 (OH) D sub 28ng/ml!

4. Prevenirea bolilor de inima

Vitamina D este legată de multe aspecte ale sănătății noastre. Afectează tensiunea arterială, trigliceridele și colesterolul (inclusiv LDL și HDL). Toate acestea sunt strâns legate de bolile cardiovasculare, care sunt cea mai frecventă cauză de deces în Polonia. Potrivit studiilor făcute de Fatemeh Gholami, Ghobad Moradi și alții, o scădere a vitaminei D a fost asociată cu un risc mai mare de morbiditate și mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare. Nivelurile scăzute de vitamina D au crescut riscul de îmbolnăvire cu 44% și un risc cu 54% mai mare de a muri din cauza bolii!


5. Efect asupra tumorilor

Neoplasmele apar atunci când celulele corpului se divid necontrolat, iar celulele nou formate nu se diferențiază în țesut tipic pentru celule. Vitamina D inhibă creșterea excesivă a celulelor și influențează diferențierea acestora. Afectează în primul rând cancerul de sân, vezică urinară, colon, stomac, esofag și multe altele.

Testarea vitaminei D

Testul de laborator măsoară concentrația de 25 (OH) D. Standardele sunt date mai jos:

Deficit < 20 ng/ml

Concentrație scăzută 20 – 30 ng/ml

Concentrație normală 30 – 50 ng/ml

Valoare crescută 50–100 ng/ml

Potențial toxic 100–150 ng/ml

Concentrație toxică > 150 ng/ml

Unele teste sunt date în unitatea bmol/l. Convertorul este de 1ng / ml = 2,5 nmol / l


Surse naturale de vitamina D.

Vitamina D este sintetizată în principal de lumina soarelui. Împreună cu dieta, ne asigurăm puțin din această vitamină (maximum 20% din cantitatea ei). Sursele de hrană includ pește (anghilă, somon, hering) și unele soiuri de ciuperci, cum ar fi ciupercile shiitake.


Doza de vitamina D

Alegerea dozei depinde în primul rând de locația geografică. Cu cât sunt mai multe zile însorite în locul în care trăim, cu atât ar trebui să fie mai puține suplimente. Cu toate acestea, pentru rezidenții din Polonia și cea mai mare parte a Europei care suferă de boala Lyme, recomandăm suplimentarea unui minim de 2000 UI în perioada de toamnă și iarnă (la persoanele cu obezitate, această valoare ar trebui dublată).

În perioada de primăvară și vară nu este necesară suplimentarea, atâta timp cât suntem „expuși” la soare aproximativ 15 minute în fiecare zi între orele 10 și 15, cu cel puțin 20% din corp expus (T-scurt). cămașă și pantaloni scurți), fără a utiliza filtre UV și tulburări.

Deficit de vitamina D

Cele mai frecvente simptome ale deficienței sunt vărsături, diaree, dureri de cap, dureri de ochi, slăbiciune, lipsă de apetit, sete excesivă și stare generală de rău. Cu boala Lyme și co-infecțiile sale, este adesea dificil să distingem simptomele deficienței de vitamina D a simptomelor cauzate de boala Lyme, așa că merită întotdeauna să-i verificați nivelul și să începeți suplimentarea.

Prea multa vitamina D.

Auzim adesea că cineva ia doze „de cal” de o vitamină, adică 10.000 UI, și uneori chiar mai mult. Amintiți-vă, totuși, că excesul poate duce la hipercalcemie, adică la creșterea nivelului de calciu seric. După cum sa menționat anterior, vitamina D este transformată în organism în forma sa activă și determină o absorbție crescută a calciului în intestine, rinichi și oase. Prin urmare, astfel de doze mari trebuie selectate numai după consultarea unui medic și numai în deficiențe extreme.

Prin urmare, se poate observa că vitamina D este necesară pentru buna funcționare a organismului, iar deficiențele acesteia pot crește foarte mult riscul apariției multor boli și pot agrava simptomele bolii Lyme. Așa că nu uitați să includeți vitamina D în fitoterapie.

Găsiți suplimente de vitamina D AICI

Product added to wishlist
Product added to compare.