Testarea bolii Lyme

Testarea bolii Lyme

- Categorii: Articole

Eficacitatea testelor de laborator pentru a diagnostica boala Lyme este foarte dificilă. Eficacitatea multor metode de testare este între 50-80%. Singurul marker de diagnostic definitiv și de încredere este prezența eritemului migrant. Cu toate acestea, apare doar la până la o treime dintre persoanele infectate efectiv cu Borrelia. Mai mult decât atât, multe persoane cu boala Lyme diagnosticată nu au observat niciodată o căpușă, deoarece aceste nimfe nu sunt adesea contagioase din cauza formei lor foarte mici.

 

Testele pentru boala Lyme pot fi împărțite în două grupuri:

 

TESTE SEROLOGICE – testează nivelul de anticorpi generați în timpul infecției.


test ELISA
Test Lyme standard. Se caracterizează prin identificarea anticorpilor specifici IgG sau IgM în ser. Anticorpii IgM sunt prima linie a răspunsului sistemului imunitar. Cu toate acestea, există puțini sau deloc anticorpi măsurabili la spirochetele Lyme în primele trei săptămâni. Abia in saptamana a treia nivelul acestor anticorpi creste, in saptamana a 5-a atinge valoarea maxima, iar in saptamana a 8-a anticorpii dispar. Prin urmare, supunerea unui test după acest timp este adesea nesigură. Anticorpii IgG nu apar până în a 6-a săptămână de infecție și pot persista luni sau ani. Cu toate acestea, eficacitatea testului ELISA este de doar 40-50%.

Testul Western blot (sau immunblot).
Constă în căutarea de anticorpi cu ajutorul fragmentelor proteice ale bacteriilor borrelia (benzi specifice). Testul poate fi efectuat doar la 4-6 săptămâni după infectare. Fiabilitatea testului este estimată la 70-95%, ceea ce este mult mai mare decât în
​​cazul testului ELISA.

Testul PMR
Recomandat în diagnosticul bolii Lyme. Se bazează pe determinarea anticorpilor IgG specifici pentru antigenele Borrelia burgdorferi din lichidul cefalorahidian.

Testeaza pc. p. VIsE / C6
Testul este utilizat pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului bolii Lyme. A fost utilizată o peptidă C6 sintetică din antigenul proteic VlsE al tulpinilor de Borrelia, patogenă pentru oameni. Concentrația de IgG anti-VIsE în majoritatea cazurilor scade semnificativ ca urmare a terapiei de succes. Se recomandă măsurarea titrului IgG anti-VIsE chiar înainte de începerea tratamentului și apoi la 6 luni după terminarea terapiei cu antibiotice.

 

Testele ELISA, WESTERN BLOT și PMR sunt folosite doar pentru a detecta sau confirma boala Lyme. Nu pot fi folosite pentru monitorizarea bolii!

 

TESTE DIRECT - detectarea directă a prezenței bacteriilor în materialul testat.


test PCR
Testul folosește numai ADN-ul spirochetelor prin creșterea cantității de material care este analizat (sânge, urină, lichid sinovial, lichid cefalorahidian). În corpul pacientului, însă, spirochetele se găsesc adesea în număr mic sau nu sunt distribuite uniform în țesuturi, ceea ce înseamnă că ADN-ul lor nu poate fi detectat.

Biopsie și cultură de spirochete
Aceasta implică găsirea de spirochete în probele de biopsie de piele și creșterea acestora. Din păcate, aceasta este o metodă pe termen lung și adesea ineficientă, deoarece spirochetele rămân adesea la un nivel scăzut în timpul unei infecții.

Testul CD57
Testul CD57 este un indicator de diagnostic util pentru evaluarea severității bolii. Prin urmare, este perfect pentru evaluarea eficacității tratamentului cu antibioticoterapie pe termen lung. Limfocitele CD57 NK sunt o linie naturală de apărare pentru a lupta împotriva bolii și numai Borrelia este capabilă să scadă titrul celulelor lor. Acest test ne oferă posibilitatea de a distinge boala Lyme de alte boli precum artrita reumatoidă sau scleroza multiplă.

Test LTT
Testul este utilizat pentru a detecta infecția cu Borrelia la nivel celular. Testul este pozitiv atunci când în sângele pacientului sunt prezente limfocite T-Borrelia specifice. Testul este foarte sensibil.

Testul KKI
Testul constă în izolarea complexelor imune circulante (KKI) din ser folosind tehnici speciale și apoi descompunerea acestora. Anticorpii anticoagulanți eliberați din KKI sunt apoi detectați prin Western Blot sau ELISA. Testul KKI este recomandat persoanelor cu boala Lyme cronica, la care testele serologice dau un rezultat negativ, in ciuda aparitiei simptomelor caracteristice bolii Lyme. Testul KKI va fi ineficient în stadiul inițial al bolii Lyme.

testul ELISPOT
Testul permite detectarea unei singure celule de bacterii Borrelia care secretă o anumită proteină la nivel celular. Testul este foarte sensibil și poate fi folosit pentru a monitoriza cursul terapiei.

 

Product added to wishlist
Product added to compare.